Morfologia – badanie uniwersalne, jedno z najczęściej wykonywanych z krwi. Pozwala ono również na rozpoznanie niedokrwistości, na które wskazują m.in. stężenie hemoglobiny, wielkość hematokrytu i zmienność kształtu i wielkości erytrocytów (ostatnie z zaburzeń łączy się z niedoborami żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12). Obraz krwi jest jednym z kluczowych, podstawowych badań. Pozwala na wstępne rozpoznanie anemii i deficytu żelaza, a także na ocenę krzepnięcia krwi. Ilość białych krwinek wskazuje na istnienie ewentualnych stanów zapalnych, zakażeń, chorób pasożytniczych, nowotworów czy chorób autoimmunologicznych. Analiza białych krwinek wsparta wynikami stężenia glukozy jest głównym kryterium rozpoznawania cukrzycy. W przypadku morfologii przesłanką o obecności alergii może być zwiększona ilość granulocytów: zasadochłonnych (bazofili) i kwasochłonnych (eozynofilii) oraz obniżona zawartość hemoglobiny. Na uczulenie może także wskazywać obniżona ilość płytek krwi – trombocytów.
IgE całkowite – przeciwciała IgE odpowiedzialne są za reakcje alergiczne. Stymulują komórki ciała do wytwarzania i uwalniania histaminy, substancji związanej z różnymi typami alergii. Ponadto poziom tych immunoglobulin rośnie przy zakażeniach pasożytniczych. IgE całkowite to badanie z próbki krwi, polegające na oznaczeniu poziomu tych immunoglobulin w organizmie pacjenta. Jeśli IgE total przekracza 300 U/ml, to prawdopodobieństwo alergii rośnie.
IgE swoiste – to badanie bardziej precyzyjne od IgE całkowitego. Informuje ono o powiązaniach reakcji alergicznej z konkretnym antygenem (u osób zdrowych przeciwciała IgE nie występują). W pakiecie podstawowym badamy dwa wybrane profile alergiczne. W ramach badania można wybrać 2 spośród :
- IgE sp. roztocze pteronyssinus
- IgE sp. roztocze farinae
- IgE sp. Acarus siro
- IgE sp. Lepidoglyphus destructor
- IgE sp. Tyrophagus putescientiae
- IgE sp. odchody gołębia
- IgE sp. kurz
- IgE sp. karaluch-prusak
- IgE sp. mieszanka kurzu domowego
- IgE sp. odchody kanarka
- IgE sp. sierść kota
- IgE sp. sierść psa
- IgE sp. sierść konia
- IgE sp. pióra kanarka
- IgE sp. pierze
- IgE sp.pióra papużki fal.
- IgE sp.pióra kaczki
- IgE sp. naskórek chomika
- IgE sp. naskórek królika
- IgE sp. naskórek owcy
- IgE sp. naskórek świnki morskiej
- IgE sp. łupież psa
- IgE sp. naskórek, włos szynszyla
- IgE sp. życica trwała
- IgE sp. wiechlina łąkowa
- IgE sp. kupkówka pospol.
- IgE sp. kostrzewa łąkowa
- IgE sp. tymotka łąkowa
- IgE sp. żyto (pyłek)
- IgE sp. lipa
- IgE sp. brzoza
- IgE sp. leszczyna
- IgE sp. olcha
- IgE sp. topola
- IgE sp. wierzba
- IgE sp. babka lancetowata
- IgE sp. bylica pospolita
- IgE sp. komosa biała
- IgE sp. Alternaria tenuis
- IgE sp. Aspergillus fum.
- IgE sp. Candida albicans
- IgE sp. Cladosporium herbarum
- IgE sp. Mucor racemosus
- IgE sp. Penicilium notatum
- IgE sp. albumina surowicy bydlęcej
- IgE sp. mleko UHT – gotowane
- IgE sp. białko jaja
- IgE sp. jajko całe
- IgE sp. żółtko jaja
- IgE sp. a-laktoalbumina
- IgG sp. b-laktoglobulina
- IgE sp. kazeina
- IgE sp. mleko krowie
- IgE sp. ser cheddar
- IgE sp. alfa-amylaza
- IgE sp. hydrolizat serwatki
- IgE sp. jogurt
- IgE sp. gluten
- IgE sp. gryka
- IgE sp. jęczmień
- IgE sp. kukurydza
- IgE sp. owies
- IgE sp. pszenica
- IgE sp. ryż
- IgE sp. soja
- IgE sp. żyto
- IgE sp. jagnię
- IgE sp. indyk
- IgE sp. kurczak
- IgE sp. wieprzowina
- IgE sp. wołowina
- IgE sp. dorsz
- IgE sp. tuńczyk
- IgE sp. śledź
- IgE sp. krewetka
- IgE sp. łosoś
- IgE sp. fasola
- IgE sp. groch
- IgE sp. marchew
- IgE sp. ogórek
- IgE sp. pietruszka
- IgE sp. pomidor
- IgE sp. seler
- IgE sp. ziemniak
- IgE sp. cebula
- IgE sp. banan
- IgE sp. gruszka
- IgE sp. jabłko
- IgE sp. kiwi
- IgE sp. pomarańcza
- IgE sp. truskawka
- IgE sp. morela
- IgE sp. winogrona
- IgE sp. czekolada
- IgE sp. kakao
- IgE sp. kawa
- IgE sp. drożdże browar.
- IgE sp. gorczyca
- IgE sp. koperek
- IgE sp. pieprz czarny
- IgE sp. orzech laskowy
- IgE sp. orzech włoski
- IgE sp. orzech ziemny
- IgE sp. migdały
- IgE sp. malina
- IgE sp. cytryna
- IgE sp. jad osy
- IgE sp. jad pszczoły
- IgE sp. jad szerszenia europejskiego
- IgE sp. komar
- IgE sp ochotka piórkowa
- IgE sp. jad trzmiela
- IgE sp. sulfamethoxazol
- IgE sp.metamizol
- IgE sp. bawełna
- IgE sp. wełna
- IgE sp. lateks
- IgE sp. jedwab
- IgE sp. formaldehyd
- IgE sp. amoksycylina
- IgE sp. doksycyklina
- IgE sp. Pyrazolon
- IgE sp.paracetamol
- IgE sp.erytromycyna
- IgE sp. glista ludzka
- IgE sp. pióra kury
- Ige sp. mandarynka
- IgE sp. brzoskwinia
- IgE sp. penicylina G
- IgE sp. cynamon
- IgE sp. Sosna zwyczajna
- IgE sp. Dąb
- IgE sp. Pistacja
Uwaga, w przypadku badania krwi zaleca się jej pobranie rano (w godz. 7-10), na czczo, po około 12-godzinnym nieprzyjmowaniu pokarmów. Przed badaniem powinno się wypić wypić niewielką ilość wody. Dzień przed nim nie należy pić alkoholu i podejmować nadmiernego wysiłku fizycznego.
Wyniki badań należy zawsze konsultować z lekarzem.